Projekt Šedova: Nové bydlení pro Brno

Bytové domy Šedova –  veřejný prostor propojený „zelenou osou“

Naše práce na projektu bytového domu Šedova začala v roce 2019 a od té doby jsme se neúnavně věnovali jeho rozvoji. Nyní jsme se dostali do fáze, kdy první etapa získala stavební povolení a druhá etapa má vydané územní rozhodnutí.

Práce na projektu začala analýzou a posouzením existující koncepční studie celého území. Po analýze bylo zřejmé, že studie trpí řadou nejasností a budoucích potenciálních problémů. Ale nevzdali jsme se a nabídli řešení! Nové uspořádání, které v sobě snoubilo původní požadavky, využitelnost řešeného území, a to vše ve spojení s technicky racionálnějším pojetím.

Jedním z nejzajímavějších prvků naší koncepce je „zelená osa“, která vede napříč lokalitou a váže na sebe celou řadu funkcí, jako komunitní centrum, prostory pro volnočasové aktivity a dětská hřiště. Je obklopena zelení a nabízí bezpečné pěší propojení městských částí Brno-ŽideniceBrno-Vinohrady, bez křížení s automobilovou dopravou.

Dalším prvkem veřejného charakteru v území je náměstí, které se nachází u výškové dominanty. Všechny navržené objekty jsou ve své podstatě stejné výškové hladiny, pouze u náměstí je jedna ze sekcí objektu převýšena. Vytváří tak dominantní prvek-orientační bod, který svojí výškou dává najevo, že se v jeho okolí nachází prostor veřejného zájmu. Doslova dává záminku lokalitu navštívit. Což bylo účelem, jelikož v parteru objektů kolem náměstí jsou umístěny komerční prostory, které mu dodají „veřejný život“.

Velký důraz jsme věnovali také sadovým úpravám, které mají za cíl nejen esteticky zkrášlit prostor, ale také přispět k lepší životní úrovni obyvatel. Vegetační prvky nejsou pouhým doplňkem, ale důležitým prvkem formování charakteru území.

Vzhledem k topografii území jsme navrhli dva základní typologické druhy bytových domů, které se liší podle umístění. Koncept západní části je navržen s ohledem na stávající terén, který do jisté míry „tvaruje“ základní tvar objektů.  Naopak koncepce podél ulice Šedova reaguje na sklon a využívá svažitost přilehlého terénu.

Parkování je řešeno primárně v podzemních podlažích. abychom zachovali co nejvíce zelených ploch a minimalizovat negativní vliv zástavby na životní prostředí.

Jsme hrdí na práci, kterou jsme do tohoto projektu vložili, a jsme si jisti, že vytvoříme prostor, který bude sloužit lidem a přispěje k rozvoji města.

 

Architekti projektu: Ing. arch. Matej Mintál, Ing. arch. David Zaplatil | ARCH.DESIGN

Inženýři: Ing. Lukáš Pecka, Ing. Petr Vedra | ARCH.DESIGN

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top